11 Temmuz 2008 Cuma

Kafkas Arısı : Kafkas arısının (Apis mellifera Caucasica) ana yurdu Kafkasların dağlık bölgesidir. Kafkasların alçak ovalarında sarı abdomen halkalı olan Apis mellifera Remipes alanlarına kadar değişik lokal formları bulunmakla birlikte bizi ilgilendiren, dağ arısı da denen yüksek rakımlı bölgelerin uzun ve karlı kışına adapte olmuş siyah renkli arılardır.
Dış Görünüşü: (Morfolojik Özellikleri)Diğer arılardan daha iridirler. Gözden çıkan isçi arıların ağırlıkları 70 - 80 mg.dır. Kitin esmer renktedir. Geçit formlarının ilk abdomen halkasındaki iki adet kahverengi leke bulunur. Dağlık yöre Kafkaslarının tüm abdomen halkaları siyahtır. Kıllarda gri renk baskındır. Erkeklerin thoraksları siyahtır. Ari ırkları içinde en uzun dilli olanıdır. Uzun dilleri sayesinde derin tüplü çiçeklerden de nektar toplayabilirler. Dil uzunlukları 6.6 - 7.25 mm. dır. Ortalama 7.09 mm Cubital indeks 2.16 ile normaldir.
Koloni Davranışları: (Fizyolojik Özellikleri)İyi bir yavru yetiştiricisidir. Kuvvetli koloniler teşkil eder. Kıştan zayıf çıkar, ilkbahar basında gelişme çok erken baslar ve düzenli seyreder. Koloninin gelişme sürecinde ana ari bir günde 1100 - 1500 yumurta yumurtlayabilir. Gömeçler üzerinde sessizdir. Kontrol için çerçeveler kovandan çıkarıldığı esnada bile yaptıkları islere devam eder. Uysaldır, hırçın ve sokucu değildir. Çok düzgün gömeç yapar ve sırlar. Göz sırları koyu renklidir. Propolisi çok taşır ve kullanır. Balı ilk önce kuluçkalığa, sonra da ballığa depolar. Güçlü bir yiyecek toplama yeteneğine sahiptir. Fazla bal yapar ve yavru gözlerine yakın depolar. Yeni yiyecek kaynağı aramada çok basarilidir. Zengin nektar kaynaklarını çok iyi değerlendirir. Kıt kaynaklardan da en ekonomik yararı sağlar. Yağmacılık eğilimleri fazladır. Doğal oğul verme eğilimleri zayıftır. Araştırmalar normal şartlardaki kolonilerin % 13 ünün oğul verdiğini göstermiştir. Doğal habitatlarında ağır ve uzun kış şartlarında üstün kışlama yeteneğine sahiptir. Sonbaharda küçük bir delik hariç, uçuş deliğinin diğer kısımlarını propolis perdesi ile kapatır. Yiyecek depolarını çok iyi korur ve tutumlu kullanır. Sayılan bu özellikleri ile Dağ arısı olarak da adlandırılan Kafkas arıları, kişi soğuk ve karlı iklimlerde basarili, dünyadaki iki önemli ari ırkından birisidir. Kafkas arısı, ABD’nin kuzey eyaletlerinde, Kanada’da, Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinde, Rusya’nin hemen her yerinde, Çin’de, Mançurya ve Moğolistan’da, Orta Asya Cumhuriyetlerinde ve soğuk iklime sahip diğer bazı ülkelerde basari ile kullanılan en önemli arı ırkıdır.
·Kafkas Arısının Kuzeydoğu Anadolu Bölgesindeki Mevcut DurumuGezginci Aricilik başlamadan önce Ardahan, Artvin, Kars ve bazı çevre illerde Kafkas arısı saf olarak bulunuyordu. Çünkü doğal coğrafya Kafkas arılarının saf olarak kalabilmesini sağlıyordu. 1950’li yıllarda gezginci arıcılığın başlaması ile bu illere çevre bölgelerden gelen farklı ırktan Suriye arısı, Iran arısı, Anadolu arısı ve Muğla arısı gibi arılar Kafkas arısını melezleşmişlerdir. Artık bu illerde Kafkas arısı saf olarak bulunmamaktadır. Saf Kafkas arısı 1983 yılında Ardahan’ın Posof ilçesi dolaylarında bulunabilmişken, bugün Posof ve çevresinin de melezlendiği görülmektedir. Zaman zaman Artvin-Zeytinlik , bölgesinde, bazen de Posof’ta konaklayan (ve melezlenmiş olan) Ardahan Aricilik Üretme İstasyonu kolonileri ile 1999 yılında başka bölgelerden getirilerek Ardahan köylülerine dağıtılan 1550 koloni bu melezlenmeyi tetiklemiştir. Ayrıca Akdeniz Bölgesinden gelerek Ardahan’da konaklayan bir ana ari üretim isletmesi de, tüm bölgeye ana arılar satarak melezlenmeyi daha da hızlandırmıştır.Kafkas arısının bulunduğu bu bölgenin çevresindeki Iran, Ermenistan, Suriye ve Anadolu arılarının tamamı sari abdomen halkalı arılardır. Siyah renkli Kafkas arısı, çevreden gelen sari renkli kolonilerle melezlendiğinde, Kafkas koloniler de sari renkli isçi arılar ortaya çıkmaktadır. Böylece melezlenme kolayca görülebilmektedir.
·Camili Havzası’nda Saf Kafkas Irki Ari Varlığının BelirlenmesiArtvin ilinin Borçka ilçesi Camili Havzası’ndaki tüm kolonilerin saf Kafkas olarak kalabildiği, 1998 ve daha sonraki yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla belirlenmiştir.
Kafkas arısının kıymetini bilirsek balımız bol olacaktır...
Kafkas arısının diğer özellikleri :
Kafkas arısı (apis mellifera caucasica) çok uysal,çalışkan ve şiddetli soğuğa dirençli olma gibi üstün ırk özellikleri vardır.
Hortumları diğer arı cinslerinden uzundur. dil uzunlukları (7,5 mm)
Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri bu irkin üstün nitelikleri arasındadır.
Yavru verimleri yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler. En kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır.
Çok uslu olmalarına rağmen, dışardan gelen yağmacı arı yada diğer zararlılara karsı kovanlarını oldukça iyi korurlar.
Kitin rengi koyudur genelde gri kurşuni renktedirler,
Kafkas arısı sıcak iklimi pek sevmez ve 35 santigrat derecenin üzerindeki hava sıcaklığında ölebilir ve kovandan dışarı çıkmak istemez..Soğuk iklim arısı olduğundan dolayı kışın kovana soğuk girmesini önlemek için delikleri sıvamak amacı ile kovana bol miktarda propolis taşır.Ancak sıcak iklimde çalıştığında kovan içine ve gereksiz yerlere bunları bulaştırır.

2 yorum:

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

merhabalar.. herşeyden önce paylaşım güzel olmuş ama şu noktada bir şey söylemek gerek hemen hemen tüm kaynaklarda ülkenin olmaz ise olmazı kafkas arısıdır deniyor ve kafkas melezlendi diye herkes ağlıyor.. fakat son dönemde kafkas ırkının korumaya alınıp diğer bölgelerede kafkas ana arılarının satışı yapılırken acaba bizim diğer ekotiplerimize ve bölge arılarımıza ne oluyor?? her soruya açık her soruyu ve sorunu aynı değerde düşünen bir toplum olamaz isek kendimiz kaybedeceğiz.. yanlış uygulamalar sonucu kafkas melezlendi ise kafkasın türkiye genelline yayılması sonucu tüm bölgelerimizdeki genetik kaynaklar da melezlenmiş durumdadır .. ülmeizin her ırkı her ekotipi değerlidir..lütfen hiç br kaynağa tek taraflı bakmayalım saygılarımla

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

Gitmek zor diye girememişler
Eskiden ülkemizin pek çok yöresinde yaşayan Kafkas arısına bugün sadece Macahel'de rastlanıyor. Çünkü Anadolu'nun her yerini dolaşan gezginci arıcıların taşıdığı kovanlardaki sıradan arılar yüzünden Kafkas arı ırkı yozlaşarak kaybolmuş. Doğru dürüst yolu olmadığı ve askeri yasak bölge kapsamında olduğu için gezgin arıcılar Macahel'e girememişler. Bu yüzden sadece Macahel'de bir miktar Kafkas arı kolonisi yozlaşmadan ayakta kalabilmiş.
Tema Vakfı, işte şimdi Macahal'deki son Kafkas arı kolonilerini koruyarak ve onlardan elde ettiği damızlık ana arılara arıcılara dağıtarak bu ırkı çoğaltmaya ve yaygınlaştrmaya çalışıyor. Tema bu işi başarırsa arı kovanlarımızın verimi iki kat artacak ve bizde Bulgaristan gibi kovan başına 30 - 35 kilo bal alabileceğiz. Bunun yanı sıra arıcılarımıza fenni arıcılığı da öğretebilirsek, kovanlarımızın verimi Arjantin, Kanada ve Avustralya gibi 40 - 50 kiloya çıkabilecek.

Kafkas arısı sudan ucuz
Ahmet İnci'nin verdiği bilgiye göre, Tema'nın Kafkas Arısı Projesi kapsamında üretilen Kafkas cinsi döllenmiş ana arılar 22 milyon lira bedelle satılıyor. Tema, bu damızlık ana arıları kargo ya da posta ile yurdun dört bir yanına gönderebiliyor. Kafkas ana arısı satın alarak, eski ana arının yerine koyunca, 2 ay sonra kovandaki tüm arılar Kafkas cinsine dönüşüyor.
Kovanını saf Kafkas arısı ile yenileyen arıcı 17 kilo yerine 2 X 17 = 34 kilo bal elde ediyor. Balın kilosunun 5 milyon liradan satıldığını varsayarsak, fazladan elde edilen 17 kilo balın ek geliri 5 X 17 = 85 milyon lira oluyor. Bu hesaba göre Kafkas arısının 22 milyon liralık fiyatı hiç de pahalı olmuyor.
Macahel yöresinde, bu proje kapsamında, 15 üretici aile saf Kafkas ana arı üreterek Tema'nın yardımıyla tüm yurda satıyor. Yılda 10 bin dolayında ana arı üreten 15 aile, yılda ortalama 10 milyar lira gelir elde ediyor. Türkiye'de 149 bin dolayındaki arıcı, 4 milyon arı kovanının her birisinden ortalama 17.5 kilo üreterek toplam 65 - 70 bin ton bal elde ediyor. Bu kovanlardaki arıların hepsi Kafkas cinsi ile değiştirildiğinde elde ettiğimiz bal miktarı iki katına çıkarak 130 - 140 bin tona ulaşacak. Bir kilo balın toptan satış fiyatı 5 - 7 milyon lira arasında değişiyor. Tema projesi başarıya ulaştığında ülke ekonomisinin ve arıcı ailelerin elde edeceği kazancı varın artık siz hesaplayın.

Aslında pazarı hazır
Üye olmaya çabaladığımız AB'nin bal açığı var. Sadece Almanya'nın yıllık bal ithalatı 90 bin ton. Dünyada üretilen balın 260 bin tonu dış satıma gidiyor. Yani bal üretimimizi artırırsak dış satım konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacağız.
Kovanlarımızın sayısını ve verimini artırarak büyük paralar kazanmak mümkünken,.............

acaba durum bumu ülkemizde yoksa buradada kandırılıyormuyuz ben egedeyim sıcaklık 40 derece sizin yazınıda 35 derece de çalışmaz denilen kafkas arısı 22 tlye tüm Türkiye ye satılıyor _? bu nasıl iş şimdi? bir başka boyutu biz arıcılık uygulamalarını bilmiyor
isek arının htiyacını karşılayamıyor isek kafkas yada karniyol ne önemi var ki bunun?? ve yukarıda linkini verdiğiniz yazıda 4.5 milyon kovanın hepsini kafkas arısı yapmaktan bahsediyoruz ne acı birşey bu?
önce kafkas şimdi karniyoll.. peki sonrası ne o olacak bunun çeşitli maddi kazanclar için her yere aynı ırkı yaymak türkiye gibi ekolojik yapıya mikto iklim bölgelerine sahip bir ülkede arıcılığın intiharından başka hiç bir şey OLABİLİRMİ? ?? verdiğiniz linkteki yazıyı umarım herkes okur ve genetik kaynakların korunmasının önemini anlarlar.. kafkas arısı kendi bölgesinde önemlidir.. ülke geneline yayılmamalı kafkas arısının korundugu gibi diğer ekotiplerde korunmalıdır .. umarım bu maddi çıkar kavgası zaten yok olmaya yüz tutmuş ekotiplerimizi ve yerli gen kaynaklarımızı yok etmesin..